route

Route Basel – Florence

Verslag van onze fietsroute van Basel naar Florence in juni 2023 over de Splügenpass.

Begin juni 2023 reden we onze route van Basel naar Florence, een prachtige fietsroute door een adembenemend landschap.

Fietsroute Amersfoort naar Basel

In juni 2022 fietsten we van Amersfoort naar Basel. De eerste opzet was om naar Lyon te fietsen maar door de naweeën van corona waren nog niet alle treinen ingesteld op fietsers (we moesten ook weer terug). In Verdun hebben we na overleg met Paul Benjaminse besloten door te steken naar Metz en van daaruit naar Basel te fietsen.

Starten waar we eindigden

Na telefonisch overleg konden we onze auto neerzetten bij camping Lug ins Land, ons eindpunt van 2022. Direct na de camping start een pittige klim zodat je direct weet “we zijn er weer”. De route gaat naar Basel, een stad waar we verliefd op zijn geworden. Koffiebarretjes langs de Rijn, een geweldige kapper en het zgn Rheinschwimmen: Basel is fantastisch! Na het ophalen van de treintickets was de fietsvakantie echt begonnen.

 • Variatie

  Vier landen

  De route gaat door vier landen: Duitsland, Zwitserland, Liechtenstein, Italië

  Beladen Santos Fietsen
 • Bergen

  We zijn berggeiten

  De route gaat door de Alpen en de Apennijnen. Resultaat zijn een paar sterke kuiten.

  Splügenpass
 • Blauwe Santos

  Aniek haar nieuwe fiets: een blauwe Santos. Na de oranje van 2022 voert nu blauw de boventoon.

  Aniek In De Apennijnen

Fietsend door Zwitserland en Duitsland

De route gaat de eerste dagen richting de Bodensee waarbij je meerdere malen de grens oversteekt. Na de Bodensee gaat de route dieper Zwitserland in richting Liechtenstein. Je volgt de Rijn heel lang richting de oorsprong.

Tussen Chur en Thusis fietsten we hoog boven de Rijn over de Polenweg. Een prachtig gravelpad met adembenemende uitzichten.

Via Mala kloof en de Splügenpass (2113m) met bagage

Na Liechtenstein gaat de route verder de bergen in. Prachtige gravelpaden wisselen zich af met weggetjes door de weiden. Na Thusis begint de eerste klim door de Via Mala kloof richting Andeer. Om de verjaardag van Aniek te vieren hebben we ons hier getrakteerd op een heerlijk Zwitsers gebakje. Hierna klim je de kloof uit en na een tijdje zie je Splügen liggen, een klein dorp aan de voet van de pas. Na een laatste bezoek aan de bakker in Zwisterland zetten we ons schrap voor de beklimming naar boven. De route is prachtig en het weer zit ons mee: mooie blauwe luchten tegen scherpe rotsen. Rond 13 uur staan we bovenop de pas en vieren we ons hoogtepunt. De afdaling is heelijk waarna we aankomen in Chiavenna.

Chiavenna en het Comomeer

In Chiavenne doen we twee overnachtingen op een camping vlak buiten de plaats. We zijn in Italië en dat kan je direct merken aan de prijzen en de heerlijke espresso’s. De rustdag hebben we gebruikt om lekker rond te kijken én te rusten. De plaatselijke supermarkt verkocht verse pasta en zelfs de kruiden werden voor ons in de tuin van de eigenaar geplukt.

Na de rustdag gaat de route verder naar het Comomeer en Lecco. De fietspaden zijn soms smal en slingeren langs het meer. De route gaat via een aantal tunnels. Meestal fiets je er omheen (links houden, links houden) maar de laatste twee bij Lecco moet je door de tunnel. Wat een beleving.

Via het Iseomeer richting Garda en de po vlakte

De route van het Lecco meer naar Iseo is weer een plaatje. Onderweg kregen we koffie aangeboden bij een Italiaanse dame: zij kon geen Engels, wij geen Italiaans. En toch mogen we een keer gratis in haar vakantiehuis komen bij het meer. Via Bergamo komen we bij het Iseomeer. We staan hier op een prachtige camping LaTesa al lag deze hoog boven het dorp. Het venijn zat dus letterlijk in de staart. Gelukkig zijn er heerlijke biertjes en is er een prachtig zwembad! De volgende dag fietsen we verder richting het Gardameer naar Monzambano. Hier volgt een leuke ontmoeting met onze vrienden Quirine en Jolien waar we lokaal heerlijk hebben mee zitten eten.

Volg Fantastisch Fietsen ook op de socials

Over de Povlakte naar de Apennijnen

De Povlakte was mooier dan verwacht. We hadden wat verhalen gelezen dat het saai is maar niets is minder waar. De spectaculaire bergen achter ons maken plaats voor ‘een Nederlands landschap’. In twee dagen fietsen we de hele vlakte over richting Vignola, een plaats aan de voet van de Apennijnen. Hier slapen we voor het eerst in een hotel omdat er geen campings zijn. Dit is ook de eerste dag dat een zwaar onweersfront over dit gedeelte trekt dus we hebben best geluk.

De Apennijnen zijn nieuw voor ons en we zijn overdonderd door de schoonheid. Leuke plaatsjes, pittige klimmetjes maar een heerlijk klimaat. Het schijnt dat veel Italianen hier hun vakantie vieren vanwege de temperatuur: niet te koud, niet te warm. Na een bezoek aan de camping van ‘John Cleese Look-a-Like’ trekken we verder de Apennijnen in op weg naar Toscane.

Op de fiets Toscane binnen rijden

Na een lange (saaie) weg door de Apennijnen zien we de bordjes Toscana! Whoehoe, op de fiets in Toscana, dat is alweer een hoogtepunt. We dalen letterlijk af vanuit de bergen en rijden het lieflijke Toscane binnen. Cipressen, olijven, een strak blauwe lucht en een landschap vol bloemen: de geur is overweldigend. De eerste grote stad is Pistoia, een typisch Toscaanse bouwstijl. Maar ook de Toscaanse warmte! Gelukkig kunnen we overal water tappen en na een ijsje begint de klim naar onze camping in San Baronto.

Pittige klim in Florence

De laatste etappe van de route gaat naar Florence. Prachtige kilometers met leuke dorpjes. Bijna op het eind zie je stad in de verte liggen met de daken van de Dom direct zichtbaar. We slingeren mee met de Arno en we weten dat dit het einde van een geweldige route gaat worden. Op de Ponte Vecchio geven we elkaar een dikke zoen: we zijn er! Wat een prachtige route en wat hebben we veel gezien. En op de fiets door Florence, hoe leuk kan je het hebben. Tijd voor een lekkere pasta met wijn.

Maar… we moeten nog naar de camping en die ligt boven Florence. Na een twee wijntjes zakt de moed je in de schoenen als je plotseling een bordje 20% tegenkomt. Na een pittige duw- en trekpartij zijn we op de grotere weg naar Fiesole aangekomen. Ook hier een tegenvaller: de foute naar boven is een onderdeel van het WK Wielrennen2013. Hier begint de klim richting Fiesole. Je klimt hier over een afstand van ongeveer 4,5 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 5% naar boven.

Op de fiets door Florence

Een magisch moment voor ons om in Florence aan te komen. Het einde van een geweldige fietstocht maar ook het gevoel dat je hier heel ver van huis bent.

Tabacchi In Florence
Florence 20 Procent
Op De Fiets Bij De Ponte Vecchio In Firenze

Terug met de Flixbus en de trein

Flixbus van Florence naar Milaan

We moeten terug vanuit Florence naar Basel. Hiervoor hebben de keuze gemaakt om de Flixbus van Florence naar Milaan te pakken. Dit had wat voeten in de aarde aangezien de organisatie de bus tot drie keer toe annuleerde vanwege het ontbreken van de fietsendrager. Na de laatste annulering zijn we boos geworden en hebben we afgedwongen de fiets onderin de bus te leggen.

Trein van Milaan naar Zurich en Basel

Na een overnachting in Milaan hebben we de trein genomen van Milaan naar Zurich en van Zurich naar Basel. Een uitkomst is de website van NS International waar je vooraf de stationsindeling kan bekijken. Ideaal om in te schatten hoeveel tijd je nodig hebt om bij de juiste trein te komen en of er een lift aanwezig is.

Een mooie fietsroute van Benjaminse

Paul Benjaminse is de uitgever van deze route. Hij heeft ons een aantal keer geholpen met advies over de juiste routes. Ook wegopbrekingen worden door hem actief bijgehouden. Aan ons de taak om die te melden.

eten en slapen

Route informatie

Afstand 1100 km

Uit welke etappes bestaat de route?

Locaties waar we overnacht hebben

Bijna alle overnachtingen doen we op campings. Soms slapen we in een klooster, hotel of B&B. De locaties liggen altijd bij of aan de route.

Camping Lug ins Land

Bad Bellingen

Duitsland

Rhein Camping Waldshut

Waldshut-Tiengen

Duitsland

Camping Leutswil

Bischofszell

Zwitserland

Camping Mittagsspitze

Triesen

Liechtenstein

Camping Thusis Viamala

Thusis

Zwitserland

Camping Rivabella

Lecco

Italië

Camping Seregner

Monzambano

Italië

Agriturismo Corte Casella

Bagnolo San Vito (Mantova)

Italië

Hotel Formica

Vignola

Italië

Camping Ecochiocciola

Maserno di Montese

Italië

Camping Barco Reale

Lamporecchio (Pistoia)

Italië

Camping Village Panoramica

Fiesole (FI)

Italië